Korona ajoi vastuuviranomaisenkin etätöihin: osa 1

Julkaisuajankohta 28.4.2020 14.52
Uutinen

Kun sisäministeriön virkamiehet komennettiin maaliskuun puolivälissä etätöihin, siirtyi myös EUSA-tiimi työskentelemään kotikonttoreihin. Muutama kollega paljastaa, miten työt ovat sujuneet koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Hankkeille laadittiin kiireen vilkkaa koronaohjeistusta ja rahastojen hautkin piti saada käyntiin. Moni joutui sopeutumaan uusiin leikki- ja kouluikäisiin etätyökavereihin puolisonkin ehkä hiippaillessa kotosalla - karvaisista kollegoista puhumattakaan. 

Työmatkaajalle etätyöt tuovat lisää vapaa-aikaa

Etätyön konkari Kristiina Mauriala jäi Uudenmaan kuplan ulkopuolelle Turkuun. Tilanteessa on uutta oikeastaan vain etätyön pitkä kesto. 

− Tilanteen vallitsevuudesta huolimatta on yllättävän vaikea tottua ajatukseen, että myös kaikki työkaverit ovat samanaikaisesti etänä. Usein edelleenkin kuvittelen linjojen toisessa päässä olevat kollegat normaaleihin työpisteisiinsä tai neuvotteluhuoneisiin, Kristiina kuvailee.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on sujunut Kristiinalla ongelmitta.

− Olen saanut riittävän työrauhan. Perhe kissoja myöten on ollut tyytyväinen, kun olen enemmän kotona. Poikkeusolojen jälkeen tuleekin olemaan taas totuttelemista työmatkarumbaan ja avokonttorissa työskentelyyn, mutta on myös kiva päästä Helsingin kuvioihin mukaan, Kristiina kertoo. 

Mökkihöperyyttä turkulainen kollegamme pyrkii välttämään huolehtimalla päivittäisestä ulkoilusta ja lenkkeilystä. 

 − Pystyn nyt myös käyttämään normaalia enemmän aikaa viikosta puutarhan kuopsuttamiseen tai varastojen raivaamiseen. Rahaakin säästyy, kun työmatkoista, kaupoissa pyörimisestä tai ravintoloissa syömisestä ei synny kustannuksia. Toisaalta, kun samoja seiniä pitkään katselee, syntyy houkutus pistää koko huusholli uusiksi!

Tarkastuksiin haetaan uusia tapoja

Vallitseva tilanne luo omat haasteensa paikan päällä tehtävien tarkastuksien toteuttamiseen mm. etätöiden takia ja tuensaajia informoidaan tarkastusten toteutustavasta lähiaikoina. Tarkastustiimin työssä ei ole muutoin ilmennyt varsinaisia haasteita.  

− Tarkastustyö on tapahtunut jo aiemmin sähköisesti ja pitkälti paikasta riippumattomasti. Etäyhteydet ovat toimineet pääsääntöisesti hyvin ja videokokouksia on pystytty järjestämään, toteaa Tuure Lehtinen.

Normaalin arjen koittaessa Tuure aikoo suunnata ensimmäiseksi kuntosalille. 

− Mahtavia treenikavereita ja salin henkilökuntaa on aivan valtava ikävä! 

Juttumme etätöistä on jaettu kahteen osaan ja seuraava osa julkaistaan toukokuussa.