Korkeakouluharjoittelu tarjosi monipuolisia työtehtäviä ja uusia verkostoja

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2022 11.04
Uutinen
alt=

EUSA-rahastotiimi sai loppuvuodeksi vahvistusta korkeakouluharjoittelija Matteus Pellikasta. Lue, mikä oli Matteuksen mielestä harjoittelussa parasta ja mikä yllättävintä. 

Mitä opiskelet ja miten päädyit harjoitteluun EU:n sisäasioiden rahastojen pariin?

"Opiskelen Helsingin yliopistolla Valtiotieteellisessä tiedekunnassa Yhteiskunnallisen muutoksen ohjelmassa, jossa pääaineekseni valikoitui poliittinen historia. Opinnoissani olen jo sen verran pitkällä, että olen harjoitteluni rinnalla työstänyt maisteritutkielmaani Suomen metsäpolitiikasta. Kovinkaan paljoa ei siis ole enää jäljellä.

Sisäministeriöön ja EUSA-rahastotiimiin päädyin intensiivisen harkkahakukevään päätteeksi, enkä voisi olla lopputulokseen enempää tyytyväinen. Tavoitteenani oli päästä tutustumaan ja oppimaan valtionhallinnossa työskentelystä sekä päästä työskentelemään mielenkiintoisten ja ajankohtaisten asioiden parissa. Tämä toteutui mielestäni hyvinkin onnistuneella tavalla harjoitteluni aikana."

Mikä on ollut harjoittelussasi parasta?

"Parasta harjoittelussani on ehdottomasti ollut ihmiset. Olen harjoitteluni aikana päässyt tutustumaan lukuisiin mielenkiintoisiin ja ihastuttaviin henkilöihin niin sisäministeriön sisältä kuin sen ulkopuoleltakin. Työtehtävien osalta olen ilahtunut myös siitä töiden monipuolisuudesta jota ympärilläni on läpi syksyn harjoitettu. Ilahduttavasti minut on otettu hyvin näihin työtehtäviin ja prosesseihin myös mukaan."

Ovatko työtehtävät vastanneet odotuksiasi?

"Kyllä ja ei. Harjoittelijana sisäministeriöön saapuessa en osannut millään edes arvailla sitä työtehtävien moninaisuutta, jota EUSA-rahastotiimissä tehdään joka päivä. Vaikka valtiotieteilijänä koen olevani hyvinkin perillä ministeriöiden tehtävistä ja vastuualueista, jää se käytännön työ usein hieman pimentoon.

Työpöydälleni sainkin paljon erilaisia hommia aina viestinnästä prosessikaavioihin ja Euroopan komissiolle toimitettavien indikaattorien valmisteluun. Toivoin harjoittelultani mielenkiintoisia työtehtäviä, mutta en osannut edes aavistanut kuinka paljon kaikkea pääsisinkään tekemään ja kokemaan."

Miten korona on vaikuttanut harjoitteluusi?

"Olisi vaikeaa väittää ettei se olisi vaikuttanut työskentelyyni millään muotoa. Etätyö on ollut ehdottomasti leimallista harjoittelulleni ja suurin osa ajasta onkin kulunut kotoa käsin työskennellessä. Olen kuitenkin pyrkinyt ottamaan kaiken irti toimistolla olo ajastani ja saapunutkin lähityön pariin aina kun se on ollut tautitilanteen ja aikataulujeni puolesta mahdollista. 

Työssäni korona on näkynyt eniten siinä, että lähes kaikki kokoukset ja palaverit on hoidettu etäyhteydellä. Monet työkaverit ovatkin tulleet tutummaksi äänensä kuin kasvojen kautta. Tämä ei kuitenkaan ole vähentänyt sitä, etteikö olo ole ollut tervetullut. Käytäväkeskustelut ovat vain jääneet ymmärrettävistä syistä kovin vähäisiksi."

Onko joku asia yllättänyt sisäministeriössä?

"Voisin sanoa, että monetkin asiat, mutta vain positiivisessa mielessä. Oli mukavaa huomata se tapa, jolla harjoittelija otettiin vastaan yhteisöön. Käytävillä kaikki tervehtivät iloisesti ja monet halusivat tulla esittäytymäänkin. Oli mukavaa, kun huomasi riittävänsä juuri omana itsenään ja kuinka paljon mahdollisuuksia oppimiselle ja kehitykselle tarjottiin. Mokiakin tapahtui, mutta niistä annetusta palautteesta oli aina mahdollista kehittyä."

Kiitos työpanoksestasi Matteus ja onnea urapolulle!