Ajankohtaista

Uuden kauden EUSA-rahastot 2021-2027: missä mennään?

30.11.2018 13.37
Uutinen

Euroopan komissio antoi kesällä ehdotuksensa uusista sisäasioiden EU-rahastoista vuosille 2021-2027. Sisäasioiden EU-rahastojen rahoitus kasvaisi komission ehdotusten myötä merkittävästi tulevalle kaudelle.

Komissio ehdottaa, että uudelle kaudelle perustetaan kolme sisäasioiden rahastoa: turvapaikka- ja maahanmuuttorahasto (AMF), sisäisen turvallisuuden rahasto (ISF) ja raja- ja viisumipolitiikan rahoitusväline (BMVI) osana yhdennetyn rajaturvallisuuden rahastoa.

Komission ehdotuksia on käsitelty heinäkuusta lähtien EU-puheenjohtajan Itävallan johdolla neuvoston työryhmässä Brysselissä. Vuodenvaihteen jälkeen Romania aloittaa neuvoston puheenjohtajana ja asetusehdotusten käsittely jatkuu. Suomi seuraa Romaniaa neuvoston puheenjohtajana heinäkuussa, ja myös sisäasioiden rahastoja koskevat asetusehdotukset ovat tuolloinkin käsittelyssä.

Sisällöltään sisäasioiden rahastot säilyvät pitkälti nykyisten ISF:n ja AMIF:n kaltaisina, mutta komissio on ehdottanut rahoituksen merkittävää korottamista. Tässä vaiheessa käsittelyjä tiedossa ovat kunkin rahaston ns. puitteet eli EU-tason painopisteet, joiden ympärille myöhemmässä vaiheessa "rakennetaan" kansalliset ohjelmat. Kansallisiin ohjelmiin perustuu puolestaan rahastojen toimeenpano jäsenvaltioissa.

Ensi vuonna on tarkoitus järjestää infotilaisuuksia tulevista rahastoista ja niiden sisällöstä sekä käsittelystä EU:ssa.

Lisää EU:n tulevista rahastoista ja EU:n budjettineuvotteluista voit lukea sisäministeriön blogista.

Kirjoittaja: neuvotteleva virkamies Pauliina Eskola Twitterissä @PauliinaEskola