Med nya ISF-projekt säkerställs säkerhetsmyndigheternas verksamhetsberedskap

Utgivningsdatum 27.6.2019 16.05
Nyhet

På basis av ansökningsomgången ur fonden för inre säkerhet (ISF) som avslutades den 29.3.2019 finansieras sex projekt. Projekten beviljades EU-stöd på sammanlagt ca 3,1 miljoner euro. Projekten hör ihop med förbättring av gränsbevakningen och förstärkning av säkerhetsmyndigheternas verksamhetsberedskap.

Finansiering beviljades bl.a. för det nya in- och utresesystemet. Totalt ca 1 miljon euro beviljades för utveckling av EU:s in- och utresesystem (Entry Exit System, EES). Gränsbevakningsväsendet använder EES-finansieringen för att ansluta automatiska anordningar samt tillämpningar för gränskontroll till in- och utresesystemet. Utrikesministeriet förbereder för sin del ändringar som förutsätts av EES till visumdatasystemet.

Med hjälp av det nya systemet effektiviseras bevakningen av EU:s yttre gränser, samt övervakningen av vistelsetiden för personer som vistas på medlemsstaternas områden, för att förhindra illegal invandring. Tack vare systemet kommer man vid gränsbevakningar upphöra med stämpling av dokument och läsning av visumetiketter. Beräkningen av tillåten vistelsetid kommer fås fram automatiskt.

Gränsbevakningsväsendet beviljades dessutom stöd på ca 1,5 miljoner euro för att förbättra den tekniska bevakningen av landsgränserna samt för att komplettera och förnya applikationen för gränsbevakning.

Säkerhetsmyndigheternas gemensamma verksamhet effektiviseras

Polisstyrelsen fick beviljat stöd på ca 530 000 euro för THAT-projektet, där det ska skapas en fungerande larmnings- och hjälpkedja mellan myndigheterna. I projektet förenas myndigheternas fältledningssystem KEJO och nödcentralernas datasystem ERICA, vilket kommer möjliggöra tidsaktuell situationsstyrning. På så vis säkerställs säkerhetsmyndigheternas verksamhetsberedskap.

Sammanlagt sju ansökningar lämnades in till ISF-fondens ansökningsomgång inom den utsatta tiden. Sammanlagt ansöktes finansiering för 3 183 855,67 euro. Av de projekt som finansieras hänför sig fem till finansieringsinstrumentet för de yttre gränserna och visumpolitiken (ISF-B) och ett till finansieringsinstrumentet för polisiärt samarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering (ISF-P).

De nya ISF-projekten

Mer information:

specialsakkunnig Sanna Virtanen, tfn 0295 488 300, [email protected]

specialsakkunnig Riika Väliahde, tfn 0295 488 257, [email protected] (från den 29.7.)