Den nya periodens EUSA-fonder 2021–2027: hur ser läget ut?

Utgivningsdatum 30.11.2018 13.37
Nyhet

Europeiska kommissionen lämnade i somras sitt förslag till nya EU-fonder för inrikes frågor 2021–2027. Enligt kommissionens förslag ökar finansieringen av EU-fonderna för inrikes frågor märkbart under den kommande perioden.

Kommissionen föreslår att det för den nya perioden inrättas tre fonder för inrikes frågor: en asyl- och migrationsfond (AMF), en fond för inre säkerhet (ISF) och ett finansieringsinstrument för yttre gränser och visering (IBMF) som en del av fonden för integrerad gränsförvaltning.

Kommissionens förslag har sedan juli behandlats i rådets arbetsgrupp i Bryssel under ledning av EU-ordföranden Österrike. Efter årsskiftet övertas ordförandeskapet i rådet av Rumänien och behandlingen av förordningsförslagen fortgår. Finland efterträder Rumänien som ordförande i juli och då behandlas också förslagen till förordningar gällande fonderna för inrikes frågor.

Innehållsmässigt kommer fonderna för inrikes frågor långtgående att bevaras i likhet med de nuvarande ISF och AMIF men kommissionen har föreslagit en avsevärd förhöjning av finansieringen. I det här skedet av behandlingen känner man till de enskilda fondernas "ramar", det vill säga insatsområdena på EU-nivå, runt vilka de nationella programmen "byggs" i ett senare skede. Verkställandet av fonderna i medlemsländerna baserar sig emellertid på nationella program.

Avsikten är att det nästa år arrangeras informationsmöten om de kommande fonderna och deras innehåll samt behandlingen i EU.

Du kan läsa mer om EU:s kommande fonder och EU:s budgetförhandlingar i inrikesministeriets blogg (på finska).

Författare: konsultativ tjänsteman Pauliina Eskola @PauliinaEskola