Högskolepraktikant Aleksi nyaste förstärkning i teamet för EUSA-fonderna

Utgivningsdatum 26.3.2019 14.52
Nyhet

Jag heter Aleksi Rantamaa och jag började som högskolepraktikant vid inrikesministeriets enhet för internationella frågor i februari. Jag studerar statsvetenskaper på magisternivå vid Helsingfors universitet.

Efter att ha gått i skolan i Klövskog i Nurmijärvi flyttade jag för fem år sedan tillbaka till min födelsestad Helsingfors för att studera. Under mina år som studerande har jag bedrivit utbytesstudier i Finlands närområden i Uppsala och Sankt Petersburg samt avlagt en tidigare praktikperiod vid Europeiska kommissionens representation i Finland.

Mitt arbete vid inrikesministeriet har i huvudsak fokuserat på EU-fonderna, dvs. EUSA-fonderna, som jag visste väldigt lite om innan min praktik började. Redan efter en dryg månad känns det dock att jag har haft möjlighet att utföra mångsidiga arbetsuppgifter och börjat få en helhetsbild av såväl fonderna som de projekt som får finansiering. För det vill jag redan i det här skedet tacka mina arbetskamrater i teamet för EUSA-fonderna. När det gäller de ansökningsomgångar för AMIF- och ISF-fonderna som just har avslutats har jag deltagit i bl.a. beredningen av ansökningsmaterialet och fått följa rådgivningen för projekten på ansökningskliniken.

En viktig del av min praktik har varit uppgifter i anslutning till kommunikationen om fonderna. I dagens läge har kommunikationen en ökad betydelse och den spelar en viktig roll också i ansökningsomgångarna för fonderna. En effektiv kommunikation kan t.ex. bidra till att ansökningsomgångarna syns och hörs på ett omfattande sätt, att ansökningsanvisningarna och materialen är förståeliga och att projektansökningar till följd av det är av hög kvalitet. Att på ett inriktat och effektivt sätt utnyttja sociala medier och att förmedla information t.ex. via fondernas nyhetsbrev och webbplats säkerställer också att det viktiga arbete i fråga om inre säkerhet och migration inom fonderna och inom de projekt som finansieras med medel ur fonderna kommer att vara allt synligare också under den kommande finansieringsperioden 2021-2027.