I en bra ansökan är sambandet mellan funktioner och resultat kristallklart

Utgivningsdatum 28.11.2018 17.15
Nyhet

Ville Similä och Sanna Virtanen, specialsakkunniga från EUSA-fonderna, berättar vad en bra projektansökan består av. I svaren betonas vikten av omsorgsfull planering och en klar helhet. En utvärdering av effektiviteten borde också ingå i högre grad än nu.

Ville, hur skulle du beskriva en bra projektansökan?

- En bra projektansökan är i linje med fondens program och har en tydlig struktur. I den beskrivs projektets bakgrund och omvärld. Sambandet mellan de funktioner som föreslås och projektets mål är kristallklart. Kostnaderna för budgeten för ett bra projekt hänför sig tydligt till projektets funktioner, men på samma gång ger de projektgenomföraren spelrum att genomföra projektarbetet i praktiken.

Sanna, hur viktig del av ett projekt är projektplanen?

- Projektplanen är i praktiken den viktigaste enskilda handlingen under hela projektets livscykel: ansökan bedöms utgående från denna, stödbeslutet fattas på basis av denna och projektet följs upp och utvärderas med tanke på projektplanen. Det lönar sig att reservera tillräckligt med tid för uppgörandet av projektplanen.

Hurdana fel stöter ni på när ni bedömer projektansökningar?

De vanligaste svagheterna har att göra med att ansökan är halvfärdig, någon gång blir man tvungen att lämna in en ansökan i all hast och det finns därför inte tid att utarbeta en enhetlig helhet av den. Då förblir även projektets idé och viktigaste mervärde i allmänhet höljda i dunkel.

Ville, vad skulle du vilja se mer av i projektansökningar över hela linjen?

Själv saknar jag mer utvärdering av effektiviteten i ansökningarna och i ansökningarnas hela livscykel. Och uttryckligen så, att man utvärderar projektets inverkan på ett specifikt fenomen, såsom till exempel brottsbekämpning, smidigheten vid gränskontroller eller integration. Detta är emellertid lättare sagt än gjort och å andra sidan ska man också överväga sambandet insats-prestation mellan uppföljning och utvärdering: en omfattande utvärdering av effektiviteten är såtillvida arbetsam, att det är inte meningsfullt att göra en sådan när det gäller mycket små helheter.

Tack Sanna och Ville!