Distansarbete även hos ansvarsmyndigheten p.g.a. corona: del 2

Utgivningsdatum 15.5.2020 10.59
Nyhet

När inrikesministeriets tjänstemän beordrades att arbeta på distans i mitten av mars började även EUSA-teamet att arbeta på hemmakontor. I den andra delen av artikeln granskar vi distansarbete ur chefens synpunkt samt hur teamet lär sig nya arbetssätt av vilka en del kanske kommer att bli bestående.

EUSA-teamets chef Pauliina Eskola funderar på hur de utdragna undantagsförhållandena påverkar arbetsgemenskapen och vad hon i egenskap av chef kan göra åt saken. På arbetsplatsen är det lättare att se hur det går för teamet och om det är något som tynger någon medarbetare. 

− Jag funderar på hur det går för mina medarbetare, om de upplever det som betungande att lära sig digitala arbetssätt, att inte vara del av arbetsgemenskapen eller att kombinera arbetet med barnens distansundervisning och hur jag som chef kan ge stöd till mitt team i denna situation, säger Pauliina.
Pauliina saknar även den tydliga gränsen mellan arbetsplatsen och övriga livet. 

− Nu kan man ju inte konkret stänga dörren till arbetsplatsen när man slutar arbeta, varför arbetsdagarna ibland kan bli långa. Å andra sidan blir det ju pauser i arbetet p.g.a. distansundervisningen för dem som har skolelever och barn i småbarnspedagogiken hemma, konstaterar Pauliina.

Att kombinera distansarbete med barnens distansundervisning har till största delen gått smidigt. Vid möten har man hört ett och annat i bakgrunden, t.ex. leksaker som spelar musik på hög volym. Vad ger kraft att orka med distansarbete? 

− Våren! Man kan vistas ute och dagarna är redan ljusa. 

Nya arbetssätt vid distansarbete

EUSA-teamet lanserade en virtuell kafferast på fredagarna. Under kafferasten samlas man för att även prata om annat än arbete. Även detta främjar välbefinnande i arbete och en positiv arbetsmiljö.

− Jag har själv upplevt ett digitalt språng i och med att jag har lärt mig använda olika applikationer vid distansmöten, berättar Pauliina. 

Även Kristiina som figurerade i artikelns första del har börjat använda nya applikationer som t.ex. Zoom och Teams. 

− Tyvärr är jag tvungen att använda mina egna enheter vid vissa möten, eftersom det är svårt eller omöjligt att delta i mötet via säkerhetsnätet. Hittills har jag dock kunnat delta i alla möten, även sådana som anordnats av utomstående aktörer, summerar Kristiina. 

Alla saknar sina arbetskamrater och de gemensamma rasterna

Alla tre intervjuade EUSA-teammedlemmar - Kristiina, Tuure och Pauliina - berättar att de saknar att träffa sina arbetskamrater ansikte mot ansikte och de gemensamma lunch- och kafferasterna. Tuure hoppas att undantagsförhållandena kan även leda till något nytt som kan även bli det nya normala.

Avslutningsvis konstaterar Pauliina att man vänjer sig relativt snabbt även vid undantagsförhållanden och att distansarbete har trots den påfrestande situationen visat sig vara en fungerande lösning. 

 − Man vänjer sig relativt snabbt vid allt möjligt och det går bra att kombinera arbete och familjeliv. I denna situation har vi också fått lära oss att distansarbete passar för väldigt olika arbetsuppgifter. Det blir också lättare att orka med detta när man kommer ihåg att vi är alla i samma båt, säger Pauliina.