Uusiin hankkeisiin valitaan ensisijaisesti yksinkertaistettu palkkakustannusmalli

Julkaisuajankohta 9.4.2020 9.52
Uutinen

Uusissa AMIF- ja ISF-hankkeissa henkilöstön palkkakustannukset tulee hakea ensisijaisesti käyttämällä yksinkertaistettua palkkakustannusmallia. Uusi palkkakustannusmalli yksinkertaistaa raportointia ja täten helpottaa hankkeen hallinnointia. Lue, miten malli toimii ja mitä sen käyttö hankkeessa edellyttää.

Yksinkertaistetussa palkkakustannusmallissa hyväksyttävien palkkakustannusten perustana on palkan tuntihinta ja arvio hankkeessa tehtävistä työtunneista. Tuntihinta lasketaan vastaavien tehtävien toteutuneiden ja dokumentoitujen palkkakustannusten perusteella. 

Kaikkien hankkeessa työskentelevien kokoaikaisten ja osa-aikaisten työntekijöiden tulee pitää hankkeen toteuttamiseksi tehtävästä työstä työaikakirjanpitoa. Työaikakirjanpidosta tulee ilmetä hankkeen toteuttamiseksi tehty työ tunteina ja tehdyn työn kokonaistuntimäärä.

Uusi palkkakustannusmalli vähentää hallinnollista taakkaa

Uuden mallin myötä hakemusvaiheessa tarkastetaan asiakirjat, joista käy ilmi toteutuneet palkkakustannukset ja maksatushakemuksissa raportoidaan vain hankkeelle tehdyt työtunnit. Henkilöstön palkkakustannukset ovat monessa hankkeessa suurin kuluerä, ja yksinkertaistamalla niiden raportointia helpotetaan hankkeiden hallinnointia sekä tehostetaan rahastojen käyttöä.

Tuen hakijoiden tulee ensisijaisesti valita yksinkertaistettu malli, jos sen käytön edellytykset täyttyvät. Edellytyksenä on, että tuen hakijalla on selkeä, viimeisimmässä tilinpäätöksessä vahvistetut bruttotyövoimakustannukset todentava asiakirja, kuten palkkaluettelo, josta käyvät ilmi työnantajan maksamat sivukulut.

Lisätietoa bruttotyövoimakustannusten määrittämisestä ja työaikakirjanpidosta löytyy tämän uutisen lopussa olevasta palkkakustannusmallin yleisohjeesta. Tuen hakijoiden tulee tutustua yleisohjeeseen huolellisesti. 

Tosiasiallisten kustannusten mallin käyttö perusteltava

Aiemmin palkkakustannukset on voitu korvata ainoastaan tosiasiallisesti aiheutuneisiin ja maksettuihin hyväksyttäviin kustannuksiin perustuen (ns. tosiasiallisten kustannusten malli). Tosiasiallisten kustannusten malli säilyy edelleen vaihtoehtona uuden mallin rinnalla, mutta sen käyttö on hakemuksessa perusteltava erikseen. 

Yksinkertaistettua palkkakustannusmallia ei voi käyttää operatiivisella toimintatuella tuetussa toiminnassa.

Asetusmuutos, jolla mahdollistettiin palkkakustannusten vakioyksikkökustannuksiin perustuvan mallin käyttö, tuli voimaan 1.2.2020.

Palkkakustannusmallin yleisohje

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Iikka Saunamäki, p. 0295 488 267, [email protected]

erityisasiantuntija Riika Väliahde, p. 0295 488 257, [email protected]