Sisäasioiden uusien EU-rahastojen valmistelu etenee

Julkaisuajankohta 4.2.2014 14.35 | Julkaistu suomeksi 10.2.2017 klo 6.36
Uutinen

Tänä vuonna käynnistyy EU:n uusi monivuotinen rahoitusohjelmakausi vuosille 2014–2020. Sisäasioiden alalle perustetaan kaksi uutta rahastoa: turvapaikka- ja maahanmuuttorahasto sekä sisäisen turvallisuuden rahasto. Jälkimmäinen jakaantuu ulkoraja- ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen sekä poliisiyhteistyötä, rikollisuuden torjuntaa ja ehkäisemistä sekä kriisinhallintaa koskevaan rahoitusvälineeseen.

Uusien rahastojen perustamispäätösten hyväksyminen on viivästynyt EU:ssa suunnitellusta. Perustamispäätökset on tarkoitus hyväksyä vuoden alkupuolella. Viivästyminen vaikuttaa myös rahastojen kansallisen toimeenpanon käynnistymiseen, joka päästäneen aloittamaan aikaisintaan syksyllä.

Uusilla rahastoilla pyritään vastaamaan aikaisempaa kattavammin sisäasioiden alan erilaisiin rahoitustarpeisiin. Jatkossa on tarkoitus pystyä myös kohdentamaan rahoitusapua kriisitilanteissa nykyistä tehokkaammin ja nopeammin.

Rahastojen kansallisen toimeenpanon valmistelu käynnissä

Kummallekin rahastolle valmistellaan kansalliset ohjelmat koko seitsenvuotiselle ohjelmakaudelle. Ohjelman painopisteet määritellään yhteistyössä Euroopan komission kanssa.
Kansallisen valmistelun tueksi on toteutettu sähköiset kyselyt, joilla kartoitettiin eri toimijoiden näkemyksiä uuden ohjelmakauden tarpeista ja toimista.
Sisäministeriössä on käynnissä myös uusien rahastojen kansallisen lainsäädännön valmistelu. Tulevassa lainsäädännössä määritellään erityisesti rahastojen hallinnointiin liittyvät vastuut sekä hallinnoinnin erityispiirteet. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokauden 2014 kuluessa.

Sähköinen asiointi helpottaa jatkossa rahoituksen hakemista

Uudella ohjelmakaudella otetaan käyttöön sähköinen asiointijärjestelmä, jota hyödynnetään mm. rahoituksen hakemisessa ja raportoinnissa. Rahastojen hallinnointia on tarkoitus yksinkertaistaa sekä yhdenmukaistaa menettelyjä ja sääntöjä muiden EU-rahoitusvälineiden kanssa. Yksi merkittävä uudistus tulee olemaan tukikelpoisuussääntöjen laatiminen kansallisella tasolla.

Uusien rahastojen valmistelua koordinoi sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikkö.

Lisätietoa lakihankkeesta
Lisätietoa ohjelmakaudesta 2014–2020
Liity postituslistalle