Fältets röst hör i fondernas övervakningskommittéer

Utgivningsdatum 25.2.2019 17.01 | Publicerad på svenska 25.2.2019 kl. 17.32
Nyhet

Sammansättningen av AMIF-fondens övervakningskommitté ändrades i början av 2019, då totalt sex nya instanser utsåg sina medlemmar till kommittén. Övervakningskommitténs uppgift är att följa upp och stödja den ansvariga myndigheten i fondens verkställande.

Till AMIF- och ISF-fondernas övervakningskommittéer har utsetts myndighets- och organisationsinstanser som är centrala med tanke på fondernas verksamhetsområden. Särskilt i fråga om AMIF-fondens verksamhetsområde har man ansett det viktigt att få en tillräckligt täckande representation för regionförvaltningen och den tredje sektorn i fondens uppföljningskommitté. Då antalet medlemmar i övervakningskommittén är begränsat har man infört en modell där en del av de instanser som är representerade i kommittén byts ut med två års intervaller.

– Tack vare de medlemmar som byts ut kan "fältets röst", som är central i invandringssektorn, bättre beaktas i övervakningskommitténs och den ansvariga myndighetens arbete, berättar specialsakkunnig Ilkka Saunamäki, som verkar som sekreterare för AMIF-fondens övervakningskommitté.

Vid årsskiftet avslutade mottagningscentralen i Joutseno, NTM-centralen i Österbotten, Moniheli ry, FRK och Finlands Näringsliv EK deras två-åriga mandatperiod. Från början av år 2019 utsåg följande instanser sina företrädare till AMIF-fondens övervakningskommitté: mottagningscentralen i Uleåborg, NTM-centralen i Birkaland, Centralförbundet för Barnskydd, Monika-Naiset liitto ry samt Akava och STTK, som har en delad plats i kommittén.

Övervakningskommittén ger ansvarsmyndigheten värdefull information

De permanenta medlemmarna i övervakningskommittén är i huvudsak statliga myndighetsinstanser som har en central ställning i invandringssektorn. Genom dem får den ansvariga myndigheten aktuell information om utvecklingen i sektorn och till exempel om viktiga förändringar i lagstiftningen som ska göras eller som är under planering.

För dem som ansöker om stöd hos AMIF-fonden och för fondens stödtagare gäller övervakningskommitténs kanske synligaste roll behandlingen av de ansökningar som lämnas till fonden. Tjänstemännen hos den ansvariga myndigheten utvärderar ansökningarna och skickar sina förslag för behandling till övervakningskommittén. Övervakningskommittéerna sammanträder två–tre gånger om året. Mötena ordnas i allmänhet i anslutning till fondernas ansökningsomgångar.

– Ibland kan ansökningar väcka till och med en livlig debatt och det är inte ovanligt att den ansvariga myndigheten ändrar ståndpunkt efter att den fått betydande tilläggsinformation om en enskild ansökan från övervakningskommittén. Det är dock alltid den ansvariga myndigheten som fattar det slutliga beslutet om huruvida en ansökan kan beviljas stöd, påpekar Saunamäki.

Fondernas övervakningskommittéer har tillsatts fram till slutet av den innevarande finansieringsprogramperiodens verkställande 2014–2020. I praktiken kommer övervakningskommittéernas arbete att fortsätta med uppgifter som gäller fondprogrammens avslutande ända fram till år 2023. För finansieringsprogrammen för inrikes frågor under finansieringsprogramperioden 2021–2027, som redan är under beredning, kommer att tillsättas organ som motsvarar den innevarande periodens övervakningskommittéer.

Bakgrund

  • Statsrådet tillsatte övervakningskommittéer för AMIF- och ISF-fonderna år 2015. Kommittéernas uppgift är att följa upp och stödja den ansvariga myndigheten vid fondens verkställande.
  • Totalt 17 instanser är representerade i AMIF-fondens övervakningskommitté och 18 instanser i ISF-fondens övervakningskommitté.
  • Även Europeiska kommissionen deltar sporadiskt i övervakningskommitténs möten.
  • Inrikesministeriet är fondernas ansvariga myndighet, och överdirektör från ministeriets enhet för internationella ärenden verkar som övervakningskommittéernas ordförande.
  • För fondernas programberedning och samordning ansvarar specialsakkunniga, som verkar i övervakningskommittéernas sekretariat.