Ändringar i den nationella lagstiftningen om EU:s fonder för inrikes frågor

Utgivningsdatum 9.11.2017 16.17
Pressmeddelande

Det föreslås att inrikesministeriet i begränsade fall ska ges befogenhet att ändra det nationella programmet och det nationella genomförandeprogrammet för EU-fonderna för inrikes frågor (EUSA-fonderna). Regeringen lämnade en proposition om detta till riksdagen den 9 november. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2018.

I huvudsak beslutar statsrådet fortfarande om ändringarna

Avsikten är att inrikesministeriets möjligheter att göra ändringar görs mera flexibla när det gäller ändringar som är av teknisk natur eller av liten betydelse. I huvudsak beslutar statsrådet fortfarande om ändringar i det nationella programmet och det nationella genomförandeprogrammet för EUSA-fonderna.

I och med lagändringen ska inrikesministeriet efter att ha hört övervakningskommittén för de nationella programmen besluta om att i fondens nationella program inkludera en sådan kompletterande tilläggsfinansiering som avses i asyl-, migrations- och integrationsfondsförordningen och det uppskattade antal personer som ligger till grund för dessa tilläggsbelopp. I detta antal ingår både personer som ska vidarebosättas och personer som anländer via interna omplaceringar. Inrikesministeriet ska dessutom besluta om ändringar av mindre betydelse i programmet.

Dessutom görs det möjligt att beakta eventuell annan finansiering och andra intäkter vid beräknande av beloppet för EU-stöd i fråga om projekt som får stöd i form av ett schablonbelopp.

Det ska vara mer ändamålsenligt att göra ändringar

Lagen om fonderna inom området för inrikes frågor (903/2014) trädde i kraft den 1 januari 2015, men efter det har förhållandena inom verksamhetsområdet för fonderna för inrikes frågor ändrats snabbt.

När lagstiftingen bereddes bedömde man att det inte just alls kommer att uppstå behov av att ändra det nationella programmet under programperioden. I praktiken har man dock ofta varit tvungen att göra ändringar. En del av ändringarna har till sin betydelse varit små eller till sin karaktär tekniska, och därför är det i fortsättningen mer ändamålsenligt att godkänna dem på ministerienivå än på statsrådsnivå.

RP 173/2017

Ytterligare information:

Heidi Sulander, specialsakkunnig, tfn 0295 488 329, [email protected]

Pauliina Eskola, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 263, [email protected]