Företrädare för medlemstaterna inom fonden för inre säkerhet sammanträdde i Helsingfors

Utgivningsdatum 5.6.2017 11.31
Nyhet

Företrädare för sammanlagt elva medlemsstater deltog i vårens inofficiella möte i Helsingfors den 17–18 maj. Inrikesministeriets enhet för internationella frågor var värd för mötet.

Under den första mötesdagen behandlades bl.a. den tilläggsfinansiering som kommissionen beviljade i våras och dess användning i de olika länderna, kommande mellanutvärderingar av fondprogrammen och den tilläggsfinansiering som kommer att fördelas i samband med dem. Vid eftermiddagens workshoppar kartlade man gemensamma ståndpunkter om de grundläggande principerna för den kommande fleråriga finansieringsprogramperioden. I diskussionerna betonades en allt smidigare användning av medel och sammanslagning av olika funktioner. Administrationen bör förenklas och fokus läggas på resultaten. Medlemsstaterna betonade vikten av fonden för inre säkerhet med hänsyn till den försämrade säkerhetssituationen i Europa och räknar med att detta också framöver kommer att synas i ramarna för fonden.

Den andra dagen deltog också den tjänsteman vid kommissionen som ansvarar för beredningen av den kommande finansieringsperioden i mötet. Deltagarna fick också en komprimerad översikt av både Finlands strategi för den inre säkerheten och av bakgrunden till det hybridkompetenscenter som nyligen inrättades i Helsingfors samt dess uppgifter. Under eftermiddagens diskussioner tangerade man inte bara förmiddagens diskussionsteman, utan också resultaten av den första mötesdagens workshoppar.