Det ansökta EU-stödet från fonderna inom området för inrikes frågor uppgick till 10,4 miljoner euro

Utgivningsdatum 22.3.2017 16.06
Nyhet

I ansökan till EU-fonderna inom området för inrikes frågor som gick ut 10.3.2017 inlämnades sammanlagt 22 ansökningar, vars totala kostnader var ca 12,3 miljoner euro. Integrationsåtgärderna ingick inte i ansökan, vilket minskade antalet ansökningar något. Avsikten är att fatta beslut om beviljande av stöd före slutet av maj.

Fonden för inre säkerhet (ISF) fick 8 ansökningar före utgången av ansökningstiden, varav 2 hänförde sig till finansieringsinstrumentet för gränser och visering och 6 till finansieringsinstrumentet för ekonomiskt stöd till polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering. Finansieringen för bekämpande av radikalisering har ökats i fondens åtgärdsprogram, och fler ansökningar riktades till bekämpande av radikalisering. Finansiering söktes också för bland annat utveckling av myndigheternas informationssystem och arbete mot människohandel.

EU-stöd ansöktes för sammanlagt ca 2,5 miljoner euro, och medelvärdet för ansökt EU-stöd är drygt 315 000 euro. De totala kostnaderna för de ansökta projekten är ca 3,4 miljoner euro, och deras längd varierar mellan ett och tre år. Sökandena utgörs främst av myndigheter.

Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) mottog 14 ansökningar. Av ansökningarna riktades ca hälften till utveckling av mottagnings- och asylsystemen, men även fondens övriga delområden fick ansökningar. Ansökningar inlämnades också till de programmål som startat långsamt under de första ansökningarna.

Totalt ansöktes EU-finansiering till ett belopp av ca 7,9 miljoner euro, medan projektens totala kostnader var ca 8,9 miljoner euro. Medelvärdet för det ansökta EU-stödet är ca 560 000 euro. Projektens längd varierar enligt ansökningarna mellan under ett år och upp till tre år. Största delen av sökandena är statliga myndigheter, men även utbildningsorganisationer, föreningar och företag lämnade in ansökningar. Stöd ansöktes för både nationella och lokala ändamål.

Integrationsåtgärder ingick inte i ansökan som gick ut. Ansökningar relaterade till integration tas emot i ansökan på hösten. I anslutning till den ordnas en sökning av idéer och partner i syfte att främja heltäckande och inflytelserika projekt.

Listorna över projekt som beviljats stöd av fonderna finns på fondernas webbplats.