Det nationella genomförandeprogrammet för EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond ändras

Utgivningsdatum 28.4.2016 14.11 | Publicerad på svenska 10.2.2017 kl. 6.36
Nyhet

Det nationella genomförandeprogrammet för EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF) för åren 2014 - 2020 ändras. Ändringen behövs eftersom EU-kommissionen har beviljat fonden ett tilläggsanslag för s.k. interna omplaceringar, dvs. omplaceringar av asylsökande mellan EU-länderna. Statsrådet godkände ändringen av genomförandeprogrammet i dag den 28 april.

I genomförandeprogrammet fastställs målen för användning av anslaget för interna omplaceringar och de åtgärder som ska vidtas. I programmet fastställs dessutom prioriteringarna för 2016 - 2017 i fråga om stöd som beviljas för mottagande av kvotflyktingar.

Ur asyl-, migrations- och integrationsfonden kan man finansiera åtgärder som utvecklar asylpolitiken, mottagandet av kvotflyktingar, den lagliga invandringen, tredjelandsmedborgares integration och återvändande samt de interna omplaceringarna.

Statsrådet har tidigare godkänt ett nationellt program och ett nationellt genomförandeprogram för fonden. Det nationella programmet ändrades i höstas, och nu ska också genomförandeprogrammet ändras så att det motsvarar ändringarna i det nationella programmet.

Ytterligare information:

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 0295 488 250, [email protected]