AMIF-fondens nya verktyg - idé- och partnerutlysning

Utgivningsdatum 18.4.2017 15.33
Nyhet

I intervjun överinspektör Kristiina Mauriala, ansvarig för AMIF-fondens integrations- och återvändandeaffärer.

Varifrån kom tanken till idéansökan?

Jag hade under en längre tid funderat på olika ansökningsmodeller, men i höstas började jag på allvar fundera på att göra verklighet av idéansökan. Av förfrågningarna av olika aktörer framgick det att behov, idéer och aktörer inte hittar varandra utan verktyg. Idéansökan är således ett verktyg för främjande av partnerskap. Andra finansiärer har utnyttjat motsvarande verktyg mer aktivt, och nu är det vår tur att pröva.

Hur skiljer sig idéansökan från vanlig ansökan?

Kombinationen av idéansökan och den därpå följande egentliga ansökan är ett slags lätt variation av ansökan i två steg. I denna modell har finansiären en mer aktiv roll som facilitator av idéer och partnerskap. Vi främjar möten mellan idéer och samarbetspartner och strävar efter att erbjuda grundligare stöd för projektplaneringen.

När idéansökan började ordnades på våren en rundtur till tre NTM-centraler, där fonderna och i synnerhet idéansökan presenterades. Det var trevligt att träffa regionala aktörer och potentiella projektaktörer ansikte mot ansikte.

Vilka tips vill du ge sökande?

Jag uppmanar alla att inte tveka. Även halvfärdiga idéer om utvecklingsbehov eller -idéer kan delta. Huvudsaken är att de blir kända så att en annan aktör kan bli nyfiken. Dessutom uppmuntrar jag alla att se längre än den egna boxen och tänka ut nya sätt på vilka projekt kan genomföras. I stället för att fokusera på det lilla och lokala borde man utgå från en mer öppet, regionalt mer omfattande och strategiskt synsätt. Även enskilda kommuner borde ha ett perspektiv som sträcker sig längre än de egna administrativa strukturerna och främja samarbete. Ett tredje viktigt tips är att börja i tid.

Om man tvekar att delta i idéansökan men planerar att delta i ansökan om integrationsåtgärder på hösten är det ändå bra att kontakta oss i god tid.

Vilka fördelar medför idéansökan för sökanden?

Fördelning av projektets administrativa börda: i stället för att bereda och administrera fem separata projekt ökar effektiviteten om man har ett gemensamt projekt. Genom samarbete undviker man överlappning och uppnår mer omfattande resultat. Samarbete förbättrar resultaten. En konkret fördel är också att de som deltar i idé- och partneransökan kan delta i projektplaneringsworkshoppen i juni där de får handledning i att utveckla sina projektidéer. Det lönar sig absolut att delta i ansökan om integrationsåtgärder på hösten via idéansökan.

Hurdana förväntningar har du på ansökan?

Jag hoppas att vi får mer omfattande helheter i ansökan på hösten. Jag hoppas också att de partnerskap som bildas fortsätter.

Kontakt: kristiina.mauriala(at)intermin.fi / +358 29 548 8275