EU:n sisäisen turvallisuuden rahaston kansallinen toimeenpano-ohjelma hyväksytty

Julkaisuajankohta 1.10.2015 13.29 | Julkaistu suomeksi 10.2.2017 klo 6.36
Uutinen

Valtioneuvosto hyväksyi tänään 1. lokakuuta Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) kansallisen toimeenpano-ohjelman vuosille 2014–2020. Toimeenpano-ohjelmassa määritellään, millä perusteella rahastosta myönnetään tukea erilaisille hankkeille.

Sisäisen turvallisuuden rahasto jakaantuu ulkoraja- ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen sekä poliisiyhteistyötä, rikosten torjuntaa ja ehkäisemistä sekä kriisinhallintaa koskevaan rahoitusvälineeseen. Yhteisen viisumipolitiikan ja ulkorajavalvonnan tukemiseen tähtääviin toimenpiteisiin on rahastossa Suomelle varattu 36,93 miljoonaa euroa. Poliisiyhteistyön, rikollisuuden ehkäisemisen ja torjumisen ja kriisinhallinnan kehittämiseen Suomi saa rahastosta 15,68 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomelle on myönnetty 360 000 euroa EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin koordinoimassa yhteistyössä käytettävän partioveneen hankintaan.

Ulkorajoja ja viisumipolitiikkaa koskevasta rahoitusvälineestä voidaan tukea yhteistä viisumipolitiikkaa, laittoman maahantulon torjuntaa ja rajavalvontaa. Poliisiyhteistyön, rikollisuuden ehkäisemisen ja torjumisen sekä kriisinhallinnan rahoitusvälineen kautta voidaan tukea poliisiyhteistyön ja tietojenvaihdon edistämistä, rikollisuuden ehkäisemistä, rajat ylittävän, vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden sekä terrorismin torjumista, elintärkeän infrastruktuurin suojelemista sekä turvallisuusriskien ja kriisien hallintaa.

Sisäministeriö avaa sisäisen turvallisuuden rahaston avoimen haun 5.10.2015. Hakuaika päättyy 30.10.2015, ja tukipäätökset laaditaan 15.1.2016 mennessä. Tukea voivat hakea pääasiassa viranomaiset, mutta myös esimerkiksi järjestöt ja yritykset. Koko ohjelmakauden aikana sisäisen turvallisuuden rahastosta voidaan myöntää 52,98 miljoonaa euroa.

Lisätietoja
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250

Tarkemmat hakuohjeet:
EU:n sisäasioiden rahastot: http://www.intermin.fi/eusa
www.youtube.com/sisaministerio